در بين 6 مرد تأثیرگذار منتخب ما در دنياي فناوري اطلاعات، ويژگي­های مشتركی وجود دارد: جست­وجو براي ارتقای تکنیک­های تبادل اطلاعات و ارتباطات در مردم، داشتن مغز اقتصادي و حسابگر، و گاهي هم نوعي حس بخشش و وقف. هر كدام به نحوی از استعداد و توانايي­هاي منحصربه­فرد خود براي گسترش فناوري اطلاعات و اينترنت و غني ساختن كيفيت زندگي ما تلاش كرده­اند. با هم ببينيم كه آنها چگونه توانستند موفق شوند.

همه مردان IT
معرفي مهم­ترين و تأثیرگذارترين افراد حوزه IT جهان در دهه اخير

همه محصولات، خدمات و تكنولوژي­هاي جديدي كه از سال 2000 به اين طرف زندگي ما را تحت تأثیر قرار داده­اند و باعث تغييرات بسياري در سبك زندگي مردم شده است، اهميت ویژه صنعت IT در جهان را نشان مي­دهد؛ و به همين ترتيب نيز افرادي در اين 10 سال اخير بوده­اند كه سهم بزرگي در اين روند داشته­اند. اين مغزهاي متفكر از سال­ها پيش فعاليت­هاي خود را در حوزه­هاي مختلف شروع كرده­اند و هر يك تأثیرات مهمي در این حوزه داشته­اند.

اكثرشان با خلاقيت خود و عرضه ايده­هاي جديد در بخش بازي­هاي كامپيوتري شروع كردند و در مراحل بالاتر به تكنيك­هاي جديدتر در زمينه تبادل اطلاعات دست یافتند. در بين 6 مرد تأثیرگذار منتخب ما در دنياي فناوري اطلاعات، ويژگي­های مشتركی وجود دارد: جست­وجو براي ارتقای تکنیک­های تبادل اطلاعات و ارتباطات در مردم، داشتن مغز اقتصادي و حسابگر، و گاهي هم نوعي حس بخشش و وقف. هر كدام به نحوی از استعداد و توانايي­هاي منحصربه­فرد خود براي گسترش فناوري اطلاعات و اينترنت و غني ساختن كيفيت زندگي ما تلاش كرده­اند. با هم ببينيم كه آنها چگونه توانستند موفق شوند.

استيو جابز
از پايه­گذاران شركت اپل و مدير ارشد اين شركت
او از همان دهه اول قرن بيست و يك، شخصيت متمايز خود را نشان داد و حالا كه 54 ساله است، شخص استيو جابز و موفقيت­هايش در چشم ديگران شبيه يك افسانه جلوه مي­كند. وي كه يكي از پايه­گذاران شركت اپل است، همواره دقت و توجه زيادي به جزئيات امور دارد و به همين ترتيب با ذهن نكته­بين و دقيق خود به خوبي مي­تواند نتيجه روند و پروسه­اي را كه در حال جريان است، پیش­بینی کند. او عمدتاً از جمله كساني است كه در حوزه تكنولوژي، براي رؤياها و الهامات خود ارزش و اهميت بسياري قائل است.

اگر باور نمي­كنيد دستاوردهاي او را در ده سال اخير مطالعه كنيد: خرده فروشي براي محصولات شركت اپل در سال 2001، و در سال 2003 براي محصولات iPod، در سال 2003 فروش محصولات iTunes براي شركت اپل و در سال 2007 براي محصولات iPod و در سال 2008 فروش محصولات جانبی اپل. شركت اپل در طول دهه اخير مجموعه­اي از لپ­تاپ­هاي مك­بوك­اير و دسكتاپ­هاي پرفروش آي­مك عرضه كرده است. اما جابز مصرانه روي گسترش دادن و اوج بخشيدن به اهداف شركت متمركز بوده است.

به همين ترتيب «جابز» وارد بازار ابزارهاي الكترونيكي مصرفي شد تا شركت را در بخش فروش، پيشنهادات و كالاهاي جديدي به پيش ببرد. در طي اين پروژه، او از مغز اقتصادي و هوش و ذكاوت تجاري و خلاقيت و مهارت­هاي كلامي خود استفاده كرد تا در روندی که صنعت موسيقي، فيلم و ويدیو، و گوشي­هاي موبايل روي تجارت تأثیر مي­گذارند، تغييرات مثبت و خوبي ايجاد كند.

«جابز» خيلي سريع متوجه شده بود كه صنعت كامپيوتر و برنامه­هاي رايانه­اي، خيلي فراتر از برنامه­هاي صفحات اكسل رفته است؛ كاربران خانگي براي خودشان ليست آهنگ­هاي Audio درست مي­كردند، CDهاي مختلف آهنگ رایت مي­كردند، عكس­هايشان را ويرايش مي­كردند و انواع فايل­هاي ويدیويي و تصويري را تماشا می­کردند. علت اصلي موفقيت او به اين سبب است كه توانست كاربرد صحيح و استفاده از يك سري وسايل و ابزار الكترونيك را با هدف تأمین سرگرمي و ارتباطات، در ميان كامپيوترهاي خانگي پيدا كند.

لري پيج و سرگئي برين
پایه­گذاران شركت گوگل

اين دو نفر در گسترش گوگل و اثرگذاري و نفوذ آن بین کاربران تلاش بسياري كرده­اند. در سال 1998 آنان به تحقيق و كار روي يك نوع موتور جست­وجوگر اينترنتی پرداختند كه بر اين اساس طراحي شده بود كه نتايج مربوط به جست­وجوي مطالب، بر پایه متن و کلماتی بود که جست­وجوگر (کاربر) تایپ می­کرد. آنها در سال 1997 گوگل را ثبت كردند و دوره جديدي برای شرکت آغاز شد و خیلی سریع گسترش یافت. گوگل تا سال 2000، حدود يك ميليارد URL را تحت پوشش داشت و بدين ترتيب به بزرگ­ترين موتور جست‌وجوگر اينترنتي جهان تبديل شد و اگرچه امروزه هم با همين مشخصات شناخته مي­شود، اما ديگر تعداد URLها را بیان نكرده و با پاسخگويي به بيش از يك ميليارد سرچ (جست­وجو) در هر روز پربيننده­ترين و محبوب­ترین موتور جست­وجوگر محسوب مي­شود.

«برن» و »پيج» با عرضه Ad Sense كه يك سرويس تبليغاتي مبتني بر محتوا بود، گوگل را در مسير سوددهي قرار دارد. جريان مداوم ورود درآمد به برين و پيچ اجازه داد مجموعه­اي افراطي از خريد شركت‌هاي ديگر و محصولات مختلف را داشته باشند. امروزه گوگل تقريباً در همه جنبه­هاي زندگي و فضاي ديجيتالي مردم حضور دارد. كاربران براي گرفتن اخبار، دسترسي به كتاب­هاي آزاد در فضاي اينترنت، نقشه‌ها و جهت­يابي، به اشتراک‌گذاري عكس­ها و تصاوير و موارد بسیار ديگري به گوگل رجوع مي­كنند. گوگل مرورگر اينترنتي خود را گسترش داده است و در حال طراحي و ساخت سيستم اجرایی خاص خود مي­باشد. «برين» و «پيج» چه ايده­هاي ديگري در سر دارند؟ هر چه باشد، با اين گذشته غير معمولي كه داشته­اند، مطمئناً به نتيجه مطلوب خود مي­رسند و موفق مي­شوند.

مارك زوكر برگ
يكي از پايه­گذاران و مدير ارشد فيس­بوك

در سال 1984 بيل گيتس براي اولين بار روي جلد مجله تايم ظاهر شد؛ از رايانه‌هاي مكينتاش رونمايي شد و كامپيوتر دل (Dell) در يكي از اتاق‌هاي خوابگاهي دانشگاه آستين آمريكا پا به عرصه وجود نهاد. درست در همين اوضاع بود كه «مارك زو كربرگ» در نيويورك متولد شد و امروز، در بيست و پنج سالگي، زوكر برگ يك ميلياردر بزرگ است. سايت شبکه همگانی فيس­بوك، كه او طراحي كرده است، بيش از 350 میلیون نفر عضو دارد و شامل عضويت و ورود اعضا، و در ميان گذاشتن اطلاعات شخصي­اي كه كاربران به ميل خود وارد مي­كنند، تصاوير و عكس­ها، فايل­هاي ويدیويي و بازي مي­شود. اگر بگوييم «زوكر برگ» آدمي است كه خيلي سريع به اهدافش رسيده، او را دست كم گرفته­ايم و تمام حقيقت را نگفته­ايم. او در سن خيلي پایین مدرك كارشناسي ارشد خود را در رشته كامپيوتر گرفت، و در اتاقش در خوابگاه دانشگاه روی نمونه اوليه فيس­بوك كه طراحي كرده بود، كار مي­كرد.

حالا او مدير ارشد يك شركت خصوصي با ارزش تقريبي 5/6 تا 5/9 ميليارد دلار مي‌باشد. به عنوان مدير ارشد، او در فيس­بوك دستورهاي اصلي و كلي و سيستم و روش ارائه محصولات و خدمات را مشخص مي­كند. يكي از مهم­ترين و قابل توجه­ترين فعاليت­هایي كه در دهه پيش صورت گرفت، ايجاد يك رابط كاربري براي توسعه‌دهندگان ديگر در فيس‌بوك بود. اين اتفاق باعث شد كه تعداد بي­شماري از امكانات جديد و سرگرمي­ها در فيس­بوك ارائه شود و بدين ترتيب به تعداد كاربران افزوده شد و آنها با اشتياق بيشتر، زمان طولاني­تري را در محيط فيس­بوك براي بازي و انجام انواع تست­ها حتی از طریق اتصال با گوشي موبايل در اين سايت مي­گذراندند. این امکان عامل ديگري برای افزایش محبوبیت فیس­بوک میان كاربران شد.

«زوكر برگ» مي­گويد كه هدف اصلي و تمركز فكري و كاري او روي تأسيس محيطي بود كه در آن افراد مختلف بتوانند به راحتي عضو شوند و بدين ترتيب تمام دنيا بتوانند با همديگر در ارتباط باشند. او در راه رسيدن به هدفش، خيلي خوب پيش رفته است. اما خود فيس­بوك چه سودي از اين عضويت­ها و فعاليت‌هاي كاربران در محيط مذكور مي­برد؟ «زوكر برگ» پاسخ نمی­دهد. اما بدون شك در اين راه متخصصان و كارشناسان خيلي خوبي را شناخته است كه در طي اين 10 سال در مسير اداره‌ شركت به او كمك كرده­اند، و وقتي زمان مناسب فرا برسد، با کمک آنها يك طرح و ايده تجاري بسيار خوب را ارائه مي‌دهد.

بيل گيتس
مؤسس و رئيس شركت مايكروسافت

مي­توان گفت از زماني كه استفاده از كامپيوترهاي شخصي (PC) بين مردم و كاربران گسترش يافت، نام «بيل گيتس» به عنوان يك اسطوره شناخته شد. هنوز هم با وجود آنكه از شركت مايكروسافت بازنشسته شده، او همچنان یک شخصیت مطرح در تکنولوژی کامپیوتری است. «گيتس» كه همچنان رئيس غير اجرايي شركت مايكرسافت باقي مي­ماند، در ژوئن سال 2008 كار در شركت را كنار گذاشت تا مديريت و اداره مؤسسه «بيل و مليندا گيتس»، که بزرگ­ترين مؤسسه ترويج و حمايت از بشر دوستي در دنيا است، را داشته باشد.

او که براي تصميم­گيري­هايش برنامه­ريزي روزانه­اي داشت و اهدافش را به خوبی می­دانست، دهه گذشته را با همه سختي­هايش با موفقيت گذراند. به طوری که سال­هاي آخر كار او در مايكروسافت شامل دستاوردها و موفقيت­هاي قابل توجهي مي­باشد. او به غير از مديريت و اداره شركت، به فكر ايده­هاي در حوزه تكنولوژي­هاي نسل بعدي و گسترش آن نیز بود. نمونه این ایده­ها، طراحیcloud computing است.

اين برنامه به كاربران اين امكان را مي­دهد كه همكاران يك شركت به راحتي و خیلی دقيق اطلاعات و خدمات را با واسپاري به خدمات دهندگان ديگر در بین خود جا­به­جا کنند. در سال 2007 شركت مايكروسافت Surface Platform را به بازار عرضه كرد. محصولي كه طبق اظهارات «گيتس»، ظاهر فضايي كه كاربر در برنامه­اي با آن كار مي­كند را بهتر مي­كند و در سال 2005، و شاید با کمی تأخیر تحت نظارت او Windows Live و platform های Microsoft Office Live به کاربران عرضه شد.

در دهه گذشته، «گيتس» بيشتر انرژي و تمركز كاري خود را روي مؤسسه «گيتس و مليندا» گذاشته است كه هدف آن در راستای كنترل و از بين بردن بيماري­هاي مهلک قابل پيشگيري در كشورهاي در حال توسعه است. در اين مؤسسه از علم و تكنولوژي در جهت جلوگيري از گسترش بيماري و بهبود اشخاص مبتلا استفاده مي­كنند. «گيتس» در این باره مي­گويد که خيلي خوش­بين است كه مؤسسه او بتواند راه­هايي براي پيشگيري و درمان خطرناك­ترين و رايج­ترين بيماري­هاي كشنده در اين كشورها و براي اين مردم پيدا كند. «گيتس» هميشه به عنوان طراح و پايه­گذار مايكروسافت شناخته مي­شود. اما در دهه اخير او تلاش زيادي كرده است كه از ثروت و امكاناتي كه با تأسيس مايكروسافت به دست آورده براي نجات زندگي مردم و ريشه­كن كردن بيماري­هاي خطرناك در جهان استفاده كند.

گريك نيومارك
مؤسس سایت Craiglist.org

احتمالاً اگر در خيابان از كنار «كريگ نيو مارك» رد شويد، او را نمي­شناسيد. اما بدون شک ليست اسم گذاري (eponymous) او را مي­شناسيد و مي­دانيد كه چه چيزهايي را مي­توانيد آنجا پيدا كنيد: هر چيزي كه بخواهيد! «نيومارك» مؤسس سايت Craiglist.org يك متخصص كامپيوتر خودساخته است. درست مثل سايتي كه تأسيس كرده است، ساده و غير قابل پيش­بيني است. و تقريباً هر كس با محيط سايت او كه يازدهمين سايت پر بيننده و پر مخاطب در جهان است، آشناست. او به تنهايي رويكردها را نسبت به تبليغات سنتي تغيير داد.

Craiglist يك شبكه متمركز از گروه­ها و اجتماعات آنلاين است كه تبليغات رايگان براي محصولات، خدمات، و مشاغل ارائه مي­دهد. اين سايت مانند غولي است كه كل جهان را زير پوشش خود دارد و حدوداً براي 700 شهر در 70 كشور جهان اين خدمات را عرضه مي­كند. عليرغم قلمرو وسيع و سود مالي سرشاري كهCraiglist دارد، «نيو مارك» از فروش آن امتناع كرده است (اين شركت در سال 2004، 25 درصد سهم خود را به ebay فروخت. اما بر سر اين معامله هنوز هم دعوا و اختلاف هست). «نيو مارك» اغلب يادآوري مي­كند كه هدف واقعيCraiglist اين است كه به مردم كمك كند كه به يكديگر كمك كنند.

نه اينكه يك وسيله پولسازي باشد؛ به همين دليل اكثر تبليغات در آن رايگان است. سايت فقط براي انتخاب تبليغات جديد (مشاغل در برخی شهرها، تبليغات مسكن، و خدماتي براي بزرگسالان) به­روز مي‌شود و اين تبليغات براي شركت منافعي در حدود 100 ميليون دلار در سال دارد. در اين شركت حدود 30 كارمند مشغول به كار هستند كه از طرف يك نفر به عنوان مدير اصلي، از خانه­اش در سانفرانسيسكو، مديريت و راهنمايي مي­شوند. اين كار ممكن است به نظر خيلي سطحي و سهل‌انگارانه برسد. اما اینطور نیست. بدون شك Craiglist بدون يك استراتژي هوشمندانه و تفكر بازاريابي و تجارت خوب و صحيح هرگز شهرت و كاربرد جهاني خود را پيدا نمي‌كرد. اين مشخصه «نيو مارك» است؛ يك آدم بي‌نهايت مهربان در يك دنياي ديجيتالي.
منبع: PC Magazine، ژانويه 2010